K novele zákona o dlhopisoch - Nádaský, Adam
Dňa 1. septembra 2014 nadobudla účinnosť pomerne rozsiahla novela zákona č 530/1990 Zb. o dlhopisoch, ktorá výraznou mierou uvoľnila ich doterajšiu reguláciu. Najvýznamnejšou novinkou, ktorú prináša, je možnosť meniť emisné podmienky dlhopisov do splatnosti dlhopisu, čo vedie k zásadnému odklonu od doteraz zastávanej filozofie v zákone o dlhopisoch. S možnosťou zmeny emisných podmienok priamo súvisí aj zavedenie inštitútu schôdze majiteľov dlhopisov a spoločného zástupcu majiteľov dlhopisov. Novela zároveň ruší dohľad Národnej banky Slovenska nad emisiami dlhopisov. V nadväznosti na novú právnu úpravu sa bude od investorov, resp. majiteľov dlhopisov vyžadovať zodpovedný a aktívny prístup k ich investícii a najmä k prípadným rozhodnutiam o zmene emisných podmienok.