Premlčanie nároku v spotrebiteľských veciach po novele zákona o ochrane spotrebiteľa - Strapáč, Peter
Podstata premlčania. Z hľadiska funkcie premlčania právna úprava odzrkadľuje vplyv súkromnoprávnej zásady „vigilantibus iura scripta sunt“, t. j. bdelým prináležia práva, ktorá predpokladá iniciatívne správanie subjektov právnych vzťahov pri realizácií svojich subjektívnych práv.