Návrh modelu EVA ZERO - Smorada, Marián, 1984-
Ukazovateľ EVA v pôvodnom vyjadrení má podobu absolútneho ukazovateľa, čím sa sťažuje jeho objektivizácia v priestore, ale aj v čase. Zároveň pri jeho vyčíslení sa naráža na problém nákladov na vlastný kapitál, ktoré vnášajú do samotného výpočtu subjektívny prvok. Možno badať isté pokusy o relativizáciu tohto ukazovateľa, čím sa ale rieši iba problém objektivizácie. Nerieši sa problém subjektivity. Nový pohľad na túto problematiku môže poskytnúť prístup vyčíslovania nákladov na vlastný kapitál pri nulovej EVA, ktorý rieši obidva problémy súčasne. Tento prístup dostal označenie EVA ZERO.