Vstup Litvy do eurozóny zmení systém hlasovania v Rade guvernérov ECB - Repková, Radmila
Radu guvernérov Európskej centrálnej banky ako najvyšší rozhodovací orgán ECB v súčasnosti tvorí 18 guvernérov národných centrálnych bánk tých krajín, ktoré prijali euro, a 6 členov Výkonnej rady ECB vrátane prezidenta a viceprezidenta ECB. Každý z 24 členov má na svojich pravidelných zasadnutiach pridelený jeden hlas bez ohľadu na počet obyvateľov, podiel hrubého domáceho produktu na HDP eurozóny či veľkosť bankového sektora. Dňa 1. januára 2015 sa eurozóna rozšíri po Estónsku v roku 2011 a Lotyšsku v roku 2014 o poslednú pobaltskú krajinu – Litvu. Krajina s približne 3 miliónmi obyvateľov a hrubým domácim produktom tvoriacim 0,003 % HDP celej eurozóny však prinesie Eurosystému významnú inštitucionálnu zmenu.