Základné princípy a ciele regionálnej politiky EÚ - Kordoš, Marcel
Regionálna politika EÚ a využívanie štrukturálnych fondov vychádzajú pri financovaní jednotlivých projektov zo základných princípov, ktorými sa riadi regionálna politika EÚ. Hlavný princíp regionálnej (kohéznej politiky, politiky súdržnosti) politiky EÚ je finančná solidarita v prospech menej rozvinutých regiónov, ale aj sociálnych skupín. Napomáha udržaniu regionálnej konkurencieschopnosti a výrazne napomáha konvergencii chudobnejších regiónov k vyspelejším. Analýza základných cieľov a princípov regionálnej politiky Európskej únie.Využitie miery ich doterajšej efektívnosti v celkovej regionálnej politike EÚ, a to v následnosti na ďalšie možné zvyšovanie vplyvu regionálnej politiky na sociálno-ekonomický rozvoj EÚ. Komplexný, ucelený a systematický prehľad základných princípov a cieľov vytvárajúcich základnú kostru regionálnej politiky EÚ a podstatu mechanizmu jej fungovania.