Analýza finančnej autonómie územných jednotiek NUTS 3 v SR - Petrušková, Anna
Význam územnej samosprávy je na úrovni štátov, ako aj na úrovni EÚ vysoko aktuálny a podporovaný a stáva sa predmetom odborných diskusií najmä v ekonomickom kontexte. Súčasťou zámerov reformy systému financovania samospráv v rámci fiškálnej decentralizácie v SR bolo aj nahradenie transferovej závislosti samospráv od dotácií pri vykonávaní originálnych kompetencií daňovými príjmami a posilniť samostatnosť a zodpovednosť samospráv pri rozhodovaní o použití verejných zdrojov. Analýza príjmovej finančnej autonómie územných jednotiek NUTS 3 v SR prostredníctvom vybraných kvantitatívnych ukazovateľov v rokoch 2007 – 2012.