Kreatívne vzdelávanie v škandinávskych krajinách - Krajňáková, Emília
Kreativita je jedným z najdôležitejších vedeckých problémov, skúmaných v ostatnom období na filozofickej, kulturologickej, pedagogickej, individuálno-psychologickej a sociálno-psychologickej úrovni. Pojem kreativity je analogicky pojmu „tvorivé schopnosti“, je nerozlučne spätý s tvorivou činnosťou, rodiacou niečo kvalitatívne nové. Kreatívne vzdelávanie predpokladá učenie prostredníctvom tvorivosti, preto je orientované na aktivizáciu tvorivej činnosti a rozvoj tvorivých schopnosti žiakov a taktiež generovanie nových ideí a riešenie neštandardných problémov. Analýza podstaty týchto pojmov a skúmanie kreatívneho vzdelávania a kreatívnej pedagogiky. Príčiny a možnosti ich uplatňovania a podoby kreatívneho vzdelávania v škandinávskych krajinách.