Všeobecný záujem ako dôvod prekážok v práci zamestnanca - Pšenková, Jana
Prekážky v práci predstavujú určité skutočnosti, ktoré v prípade, ak nastanú na strane zamestnanca, bránia mu vo vykonávaní pridelenej práce. Zákonník práce mnohé z týchto skutočností pomenúva a v prípade, že nastanú, upravuje rozličné nároky zamestnanca. Právna úprava prekážok v práci sa vzťahuje na všetky zamestnávateľské subjekty – na právnické i fyzické osoby, nakoľko pracovné právo vychádza z rovnoprávneho postavenia zamestnávateľa fyzickej a zamestnávateľa právnickej osoby. Významné miesto z pomedzi prekážok v práci na strane zamestnanca majú prekážky v práci z dôvodu všeobecného záujmu, ku ktorým zaraďujeme i výkon dobrovoľníckej činnosti. Analýza právnej úpravy prekážok v práci na strane zamestnanca z dôvodov všeobecného záujmu obsiahnutú v Zákonníku práce a v osobitných zákonoch.