Svetová obchodná dominancia - Szikorová, Nóra
Čína sa stala najväčším exportérom tovarov na svete od roku 2009 a je ich druhým najväčším importérom po USA. Hospodárska dominancia Číny sa tradične skúma na základe priamych investícií v zahraničí alebo na základe objemu zahraničného obchodu. V príspevku autorka predkladá nový prístup na meranie hospodárskej dominancie štátov. Cieľom je dokázať hospodársku dominanciu Číny použitím alternatívnych kvantifikačných metód – indexov dominancie svetového exportu a importu. Komparácia postavenia Číny a ostatných dominantných štátov svetovej ekonomiky.