Opravné položky k pohľadávkam - Gášpárová, Eva
Opravné položky sa tvoria na základe zásady opatrnosti, ak je opodstatnené predpokladať, že nastalo zníženie hodnoty majetku oproti jeho oceneniu v účtovníctve. Predpoklad zníženia hodnoty majetku je opodstatnený, ak nastala skutočnosť, ktorá je dôvodom na odhad zníženia ekonomických úžitkov z tohto majetku. Opravné položky sa v účtovníctve tvoria k jednotlivým druhom majetku účtovnej jednotky. Ilustračné príklady.