Syntetické hodnotenie starnutia európskych populácií - Mládek, Jozef
Procesy starnutia obyvateľstva majú relevantné spoločenské a ekonomické dôsledky. Preto je opodstatnená snaha aplikovať na ich poznávanie širokú škálu ukazovateľov a metód. Aktuálnou sa stala i snaha o syntetické hodnotenie úrovne starnutia obyvateľstva. S využitím bodovej metódy a metódy normovaných premenných sa do syntézy dostalo 11 čiastkových ukazovateľov vekových štruktúr 39 európskych štátov. Vo viacerých štátoch západnej a severnej Európy boli zaznamenané staršie vekové štruktúry (skorší pokles plodnosti, väčšia stredná dĺžka života). V strednej, východnej a najmä v južnej Európe sa identifikovali mladšie vekové štruktúry (vyššia plodnosť, menšia stredná dĺžka života).