Perspektívy vývoja zahraničnoobchodnej politiky EÚ voči krajinám Východného partnerstva v kontexte vztahov s Ruskou federáciou - Drieniková, Kristína, 1982-
Východné partnerstvo je relatívne nová iniciatíva v rámci Európskej susedskej politiky. EÚ pomáha partnerským krajinám v ekonomických i politických reformách a ponúka im lepší prístup na vnútorný trh EÚ a ekonomickú integráciu vo forme rozšírených a komplexných dohôd o voľnom obchode ako súčasti nových asociačných dohôd. Obchodná liberalizácia a ekonomická integrácia sú priority zahraničnoobchodnej politiky EÚ voči EaP, ohrozujú ich však plány Ruska prehĺbiť integráciu v eurázijskom priestore. Ďalšie smerovanie obchodnej politiky EÚ bude ovplyvnené výsledkami summitu EaP z novembra 2013, ako aj následnými udalosťami na Ukrajine. Ciele zahraničnoobchodnej politiky EÚ voči EaP, zhodnotenie perspektív vytvorenia zóny voľného obchodu v kontexte integračných ambícií v eurázijskom priestore a vzájomnej spolupráce s Ruskom.