Technické překážky obchodu v regulaci Evropské unie - Štěrbová, Ludmila
Technická regulácia patrí k prostriedkom so silným vplyvom na mezinárodné obchodné toky. Jedná sa o autonomné implementované prekážky obchodu, ktoré sa s postupujúcou liberalizáciou medzinárodného obchodu stávajú najviac užívanými netarifnými opatreniami na ochranu domácích trhov. Technická regulácia má ako pozitívne, tak negatívne dopady na podnikateľov a spotrebiteľov a zahrnuje rad problémov. Problém technickej regulácie tiež spočíva v komplexnosti systému technických štandardov a noriem, ktorý nie je záväzne mezinárodne upravený. K prekonaniu týchto negatív slúži medzinárodná harmonizácia technických standardov, alebo vzájomné uznávanie zhody. Technická regulácia má tiež potenciál stať sa prekážkou voľného pohybu tovarov. Návrh spôsobov riešenia tohto problému v Evropskej únii vrátane inštitucionálného ukotvenia a nadväznosť na národné legislatívy členských štátov.