Teorie aktérství EU a Lisabonská smlouva EU jako aktér v oblasti zahraniční politiky - Kuchařová, Alžběta
Vplyv zmien, ktoré v oblasti zahraničnej politiky priniesla Lisabonská zmluva na členov EÚ. Analýza potencionálneho prínosu novo vytvorenej funkcie Vysokého predstaviteľa pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, novo vzniknutej Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, ako i zavedenie právnej subjektivity EÚ a umožnenie hlbšej spolupráce skupiny členských štátov v rámci spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky k silnejšiemu postaveniu EÚ ako globálného aktéra v oblasti zahraničnej politiky.