Aktuálny stav ukazovateľov konvergencie: Slovensko nedobieha, no plní všetky nominálne kritériá - Lalinský, Tibor
Ďalšie spomalenie hospodárskeho rastu Slovenska sa premietlo do pozastavenia procesu dobiehania. Výhľad vývoja na nasledujúce roky ukazuje oživenie reálnej konvergencie na Slovensku. Jej tempo však bude z historického hľadiska veľmi nízke. Aktuálne údaje o nominálnej konvergencii naznačujú pozitívny vývoj. Takmer všetky krajiny EÚ by plnili inflačné kritérium. Väčšina krajín EÚ nepatriacich do eurozóny plní a v nasledujúcich rokoch by mohla naďalej plniť aj fiškálne kritérium. Odhady budúceho vývoja naznačujú možnosť splnenia všetkých kritérií ďalšími troma novými členskými krajinami v prípade ich zapojenia sa do mechanizmu výmenných kurzov.