Modelovanie vývoja ceny bývania na Slovensku - Haluška, Ján
Trh s bývaním a cena bývania sú v trhovej ekonomike významnou súčasťou transmisného mechanizmu. Porozumieť tomu, ako vývoj v tomto segmente ekonomiky vplýva na jeho fungovanie v našich podmienkach, si vyžaduje identifikovať faktory, ktoré rozhodujúcim spôsobom ovplyvňujú vývoj ceny bývania. Od toho sa totiž odvíjajú aj možnosti prognózovania jej vývoja, čo má v konečnom dôsledku priamy dopad na formovanie inflačných očakávaní. Zatiaľ čo vo vyspelých trhových ekonomikách je problematika modelovania a prognózovania vývoja ceny bývania predmetom skúmania takmer 20 rokov, u nás je jej výskum z objektívnych dôvodov na úplnom začiatku. Súvisí to so skutočnosťou, že trh s bývaním má v SR relatívne krátku históriu, pretože sa začal reálne rozvíjať až na prelome tisícročí. Navyše, údaje o cene bývania, ktorú NBS zisťuje so štvrťročnou periodicitou, sú k dispozícii až od roku 2005.