Hybné sily vývoja výkonnosti poľnohospodárstva v EÚ a v SR - Szabo, Ľuboslav
Vývojové tendencie poľnohospodárstva v krajinách EÚ v období rokov 2004 – 2011 vo vzťahu k výkonnosti poľnohospodárstva a k niektorým faktorom, ktoré rast výkonnosti podmieňujú. Patria k nim vybavenie fixným kapitálom, spotreba medziproduktu a výška poskytovaných podpôr. Segmentácia krajín EÚ podľa ukazovateľa priemernej úrovne celkovej hrubej produkcie na 1 ha poľnohospodársky využívanej plochy v rokoch 2004-2011 zaraďuje SR až do predposledného šiesteho segmentu. K príčinám nadmernej diferenciácie výkonnosti poľnohospodárstva v EÚ okrem objektívnych prírodne – klimatických podmienok nepochybne patrí diferencovaná vybavenosť fixným kapitálom, používanie rozdielnej výšky vstupov (medzispotreby) a výška podporných prostriedkov.