Afganská politika Iránskej islamskej republiky - Čech, Ľubomír, 1955-
Iránska politika ohľadom Afganistanu nie je ideologická. Ani nie je inšpirováná náboženskými prioritami, ale orientuje sa na garantovanie vlastnej bezpečnosti, zvyšovanie politického vplyvu a zaistenie ekonomických výhod. Afganistan znamená pre Irán možnosť vymaniť sa z izolácie tak, že sa stane súčasťou regionálneho a globálneho usporiadania po odchode jednotiek ISAF.