Vonkajšia rovnováha po roku 2000 v podmienkach SR a ČR – čistý export a čisté úspory - Bartóková, Ľudmila
Vývoj vonkajšej rovnováhy krajín eurozóny sa dostal do pozornosti v súvislosti s krízou, ktorá poukázala na riziká, ktoré so sebou prináša odlišný makroekonomický vývoj členských krajín eurozóny. Zvýšil sa tak záujem o analýzu v oblasti vonkajšej rovnováhy, udržateľnosť tohto vývoja a hodnotenie podobnosti členských aj kandidátskych krajín eurozóny. Overenie podobnosti vo vývoji vonkajšej rovnováhy ČR a SR prostredníctvom vybraných premenných. S ohľadom na všeobecne porovnateľný makroekonomický vývoj je predpoklad spoločných znakov aj v oblasti ukazovateľov vonkajšej rovnováhy.