Režim vývoja burzového indexu z hľadiska klastrovej analýzy - Friga, Lukáš
Klastrová analýza na neprekrývajúcich sa kĺzavých oknách výnosností burzového indexu A1FIN. Okná majú dĺžku 20 obchodných dní a za každé okno sú počítané ukazovatele strednej hodnoty, štandardnej odchýlky, šikmosti a špicatosti. Takto získamé údaje sú následne prenormované a je na nich urobená zhluková analýza. Je ukázané, že režimy vývoja burzového indexu majú tendenciu pretrvávať v tom istom zhluku a zdanlivo rovnaký vývoj burzového indexu je reprezentovaný rozličnými zhlukmi.