Kvantitatívno-kvalitatívne zmeny vo vzdelanostnej štruktúre Slovenska a jej očakávaný vývoj v najbližších dvoch desaťročiach - Šprocha, Branislav
Dynamický nárast dopytu po vyšších stupňoch vzdelávania nemá na Slovensku v histórii obdobu a zloženie obyvateľstva podľa najvyššieho dosiahnutého vzdelania tak patrí medzi najrýchlejšie sa meniace štrukturálne znaky. Príspevok prostredníctvom údajov z posledných troch sčítaní obyvateľov (1991, 2001 a 2011) identifikuje hlavné kvalitatívno-kvantitatívne posuny vo vzdelanostnej štruktúre a prostredníctvom informácií o mierach ukončovania jednotlivých stupňov vzdelávania modeluje jej možný vývoj v najbližších dvoch desaťročiach.