Vplyv vybraných faktorov na zisk životnej poisťovne pri doživotných dôchodkoch vyplácaných z úspor v II. dôchodkovom pilieri na Slovensku - Melicherčík, Igor
Vybrané rizikové faktory, ktorým môžu čeliť životné poisťovne pri vyplácaní doživotných dôchodkov z II. dôchodkového piliera. Pri zostrojení investičnej stratégie sa používa tzv. metóda spárovania aktív a pasív životnej poisťovne. Analýza rizika dlhovekosti budúcich dôchodcov pri rôznych demografických predpokladoch a analýza vplyvu premenlivých trhových výnosov na súčasnú hodnotu zisku poisťovne v prípade vyššie uvedeného doživotného dôchodku.