Cieľové programovanie pri analýze zmeny stupňa koncentrácie na poistnom trhu SR - Brezina, Ivan, 1963-
Ochrana hospodárskej súťaže má vplyv na firmy v oblasti protisúťažného správania sa firiem (tzv. protimonopolná politika) a v oblasti štátnej intervencie. Konkurenčná štruktúra odvetvia môže nadobúdať rôzny charakter v závislosti od počtu a veľkosti subjektov pôsobiacich v príslušnom odvetví. Tento príspevok prezentuje možnosti použitia najpoužívanejšieho špeciálneho indexu na meranie absolútnej koncentrácie v odvetví – Herfindahlovho-Hirschmanovho indexu, ktorý ako všeobecne najpoužívanejšiu mieru koncentrácie do svojich smerníc pre posudzovanie fúzií firiem zapracovali mnohé krajiny Európskej únie.