Modelové riešenie optimalizácie zásobovacieho procesu využitím vybranej kvantitatívnej metódy - Pavolová, Henrieta
Zásobovací proces v každom výrobnom podniku zabezpečuje udržiavanie konkrétnych druhov zásob v takej výške a štruktúre, ktoré zodpovedajú vnútropodnikovým potrebám. Tieto potreby by mali byť uspokojené v reálnom čase a miere s vynaložením čo najnižších nákladov. Cieľom riadenia zásobovacieho procesu je teda udržiavať optimálnu výšku a štruktúru zásob s pozitívnym dopadom na ekonomické výsledky výrobného podniku. Optimalizácia výšky zásob, ako integrálna súčasť manažérstva výroby, vychádza z analýzy súčasného stavu zásob, ktorej prioritou je presná kvantifikácia stavu zásob s cieľom postupného odhaľovania nedostatkov. Z vyššie uvedených informácii jednoznačne vyplýva, že proces optimalizácie zásob by nemal byť v podniku jednorázovou aktivitou, ale mal by predstavovať nepretržitú a časovo pravidelne sa opakujúcu manažérsku aktivitu, ktorá zohľadňuje neustále meniace sa podmienky na trhu.