Slepé uličky Meinstrímovej ekonómie - Andrášik, Ladislav
Autor príspevku sa zameriava najmä na základné ontologické, epistemologické a metodologické osnovy mentálnych modelov a teórií, ktoré dominujú v súčasnej meinstrímovej ekonómii. Zakladatelia tohto prúdu ekonomického myslenia chceli pretvoriť ekonomickú vedu na exaktnú jej priamočiarou matematizáciou na spôsob mechaniky, v lepšom prípade na spôsob prvej (Clausiusovej) termodynamiky. Tým sa fakticky vyprázdnil ekonomický obsah predmetu ekonomickej vedy a nahradil sa matematickým obsahom a metódami, čo pretrvalo až dodnes. Chápať spoločenské hospodárstvo iba v číro kvantitatívnom zobrazení nie je možné práve preto, že je to komplexný evolučný proces, ktorý si vyžaduje aj kvalitatívne uchopenie. Na taký prístup meinstrímová ekonómia nie je vybavená a pripravená ontologicky, epistemologicky ani metodologicky.