Vonkajšie vzťahy SR v oblasti ekonomiky a politiky: počiatky, integrácia a súčasné výzvy - Teluškin, Andrej
Slovenská republika získala nezávislosť 1. januára 1993 v dôsledku pokojného rozdelenia Československa. Tento moment sa považuje za počiatok moderných dejín slovenskej zahraničnej politiky, ktorá za ostatných dvadsať rokov zažila tak výrazné úspechy, ako aj bolestivé zlyhania. Po získaní suverenity sa v slovenskej spoločnosti podarilo dosiahnuť široký konsenzus ohľadne hlavných zahraničnopolitických priorít štátu. Pohľad na hospodársku a zahranično-politickú situáciu Slovenskej republiky.