Začlenenie jednotného mechanizmu dohľadu do organizačnej štruktúry ECB - Barčová, Katarína
Finančný trh Európy v minulom období prešiel určitými fázami, ktoré viedli k myšlienke vytvorenia bankovej únie. Banková únia predstavuje významný krok smerom ku skutočnej hospodárskej a menovej únii, pričom má pozostávať z troch základných pilierov. Dňa 4. novembra 2014 začal fungovať jednotný mechanizmus dohľadu ako jeden z prvých pilierov. Podstata tohto mechanizmu spočíva v jednotnom systéme európskeho bankového dohľadu, ktorým sa má zabezpečiť zdravé fungovanie úverových inštitúcií a stabilita finančného systému.