Prvé skúsenosti s implementáciou požiadaviek na likviditu - Krčmár, Matej
Manažment rizika likvidity podľa spoločných európskych pravidiel vstúpil v priebehu roka 2014 do realizačnej fázy. Charakterizovali ho tri kľúčové udalosti – zavedenie spoločného vykazovania podľa nariadenia o kapitálových požiadavkách (CRR), prevzatie výkonu dohľadu nad niektorými bankami ECB, príprava a následné publikovanie delegovaného aktu Európskej komisie o detailnejšom špecifikovaní položiek a výpočtu budúceho ukazovateľa likvidity (LCR). Z hľadiska národnej úrovne bola po konzultácii so sektorom v priebehu roka vykonaná aktualizácia ukazovateľa krytia likvidity s účinnosťou od 1. 12. 2014. Jednoznačne možno povedať, že v kontexte ďalších noviniek z oblasti regulácie je to náročné obdobie zmien tak pre dohliadané inštitúcie, ako aj pre samotný výkon dohľadu, a to nielen z hľadiska metodiky regulácie, ale aj z technického hľadiska.