Odporúčanie NBS k rizikám spojeným s vývojom na trhu retailových úverov - Jurča, Pavol
Vývoj na trhu retailových úverov je jedným z najvýznamnejších faktorov vplývajúcich na stabilitu slovenského bankového sektora. Týka sa to najmä úverov na bývanie, ktorých tempo rastu bolo v predchádzajúcom období jedno z najvyšších v EÚ. Výraznejšie tiež stúpol význam refinancovania už existujúcich úverov. Pri analýze súčasného vývoja však bolo identifikované nedostatočne obozretné nastavenie parametrov poskytovania úverov v bankovom sektore. S cieľom podporiť finančnú stabilitu preto Národná banka Slovenska vydala odporúčanie NBS č. 1/2014 zo 7. októbra 2014 v oblasti politiky obozretnosti na makroúrovni k rizikám spojeným s vývojom na trhu retailových úverov. Hlavným účelom tohto odporúčania je pôsobiť preventívne proti ďalšej kumulácii týchto rizík, hoci negatívne vplyvy materializácie týchto rizík na banky a ich klientov sa ešte nestihli výraznejšie prejaviť.