K vybraným aspektom štátu - Harakaľová, Dorota, 1989-
Štát ako subjekt pôsobiaci na medzinárodnej úrovni nie je len nositeľom práv, ale aj povinností, ktorými je viazaný na základe noriem medzinárodného práva alebo medzinárodných zmlúv. Za neplnenie svojich záväzkov štát nesie medzinárodnoprávnu zodpovednosť. Nie každá novovytvorená entita napĺňa kritériá, ktoré sú stanovené ako základné atribúty štátu. Na druhej strane, medzinárodné právo neobsahuje žiadnu normu, ktorá by štátom prikazovala uznať entitu, ktorá naplnila znaky štátnosti. Je na politickej vôli daného štátu či a akou formou novovzniknutý štát uzná.