Drogový problém Afganistanu ako obmedzujúci faktor jeho ekonomickej obnovy - Čech, Ľubomír, 1955-
Vývoj Afganistanu po roku 2014 sa bude odvíjať od vojensko-politickej a ekonomickej situácie v krajine. Vzájomná prepojenosť týchto determinantov významným spôsobom limituje víziu jeho obnovy a rekonštrukcie. Pozitívne námety na to, ako sa vymaniť zo začarovaného kruhu zaostalosti a chudoby krajiny. Zložitosť a časová náročnosť tohto procesu. Jedným z určujúcich elementov, ktorý bude Afgancom brániť v konsolidačnom procese, je drogový priemysel. Krajina je, v prenesenom slova zmysle, závislá od pestovania a spracovania ópia a ani medzinárodné spoločenstvo sa nevie zjednotiť na spôsobe, ako tento problém riešiť.