Spokojnosť zákazníkov ako nástroj marketingového manažmentu v cestovnom ruchu - Ňakatová, Darina
Pojem spokojnosť zákazníkov. Fázy reťazca dopadov na správanie zákazníka. Význam spokojnosti v kontexte lojality zákazníkov. Marketingový manažment v oblasti služieb a spokojnosť zákazníkov