Sociolingvistický aspekt zahraničnej politiky - Rusiňáková, Jarmila, 1959-
Problematika jazykovej politiky aktérov medzinárodných vzťahov, osobitne štátov. Jazyk je nielen základným komunikačným prostriedkom pre aktérov medzinárodných vzťahov, ale jeho export do zahraničia sa stáva aj čoraz významnejšou súčasťou aplikácie tzv. mäkkej sily (soft power) v ich zahraničnej politike. Postup pri prezentácii jazyka v zahraničí ako jedného z významných komponentov presadzovania národného záujmu štátu autorka demonštruje na príklade Ruskej federácie a ruského jazyka.