Najnovšie trendy v jazykovej politike Európskej únie - Strelinger, Ján, 1964-
Napriek tomu, že sa predstavitelia Európskej únie snažia o presadenie symetrického a spravodlivého jazykového modelu, ktorý by bolo možné aplikovať pri každej dôležitej komunikačnej príležitosti, je zrejmé, že ich snaha vychádza nazmar. Aj keď je proklamovaná rovnoprávnosť všetkých oficiálnych jazykov Európskej únie, nie je ničím výnimočným, že sa v niektorých inštitúciách používajú iba dva-tri monopolné jazyky, predovšetkým anglický a francúzsky.