Koncepcia CRM ako najefektívnejší prístup k udržiavaniu a vytváraniu vzťahov so zákazníkmi - Beňová, Martina
Manažérsky nástroj CRM a budovanie zákazníckych vzťahov. Zmena vzťahov so zákazníkmi v kontexte s digitálnym podnikaním. Využitie CRM systémov v praxi.