Kumulácia hotovosti nefinančných spoločností v eurozóne a krajinách V4 - Beka, Ján
Z dôvodu pretrvávajúcej neistoty a obáv z opätovného zamrznutia finančného, ale najmä úverového trhu nefinančné spoločnosti v eurozóne kumulujú hotovosť, čo negatívne vplýva na výraznejšie oživenie ekonomického rastu. To následne vedie k pozastavovaniu investícií a k pomerne pomalej obnove ekonomického rastu. V tejto súvislosti je dôležité pozrieť sa aj na stranu pasív v súvahách podnikov, teda odkiaľ pochádzajú zdroje, keďže naakumulovaná hotovosť môže pochádzať z nárastu dlhu. Firmy sa mohli, resp. môžu správať opatrne a pri vysokej nedôvere si chcú zabezpečiť dostatočne vysokú rezervu likvidity. V snahe naštartovať výraznejšie oživenie ekonomiky cez investičný dopyt je potrebné zamerať sa na zvýšenie dôvery a prostredníctvom hospodárskych politík zvýšiť podporu nových investícií a inovácií.