Terrorism – conceptualization and development - Klavec, Jozef
Podstatou terorizmu je systematické využívanie ozbrojeného násilia na zastrašenie a vytvorenie atmosféry strachu, v ktorej je strach nástrojom politiky teroristov. Problémom je všeobecne prijateľná definícia terorizmu. Tieto definície sa líšia podľa počtu definičných znakov, podľa zamerania inštitúcií na pôde ktorých boli sformulované a aj podľa orientácie jednotlivých odborníkov. Na trajektóriu vývoja od radikalizmu k extrémizmu pôsobia ako všeobecne uznávané dve skupiny indikátorov. Terorizmus ako súčasť politiky štátu v zmysle obrany pred nepriateľmi sa zrodil vo Veľkej francúzskej revolúcii. V cárskom Rusku sa stal nástrojom intelektuálov-revolucionárov na zničenie existujúcej spoločnosti. Anarchisti-teroristi vytvorili prvú teroristickú internacionálu. Z pohľadu predchodcov moderného terorizmu bola dôležitá organizačná štruktúra a činnosť vojenského krídla strany Sociálnych revolucionárov. Od druhej polovice 20. storočia vývoj smeroval od sociálnorevolučne a etnoseparatistických skupín k nábožensky orientovaným skupinám. V nábožensky orientovanom terorizme predstavuje najväčšiu hrozbu globálny džihádistický terorizmus.