<The> High north: Opportunities and barriers of economic dimension - Czarny, Ryszard M.
Ekonomiky najsevernejších štátov majú niekoľko spoločných rysov, ktoré ich odlišujú od ekonomík súčasného sveta. Vzhľadom na to, že danom regióne dochádza v dôsledkoch globálnych procesov a v dôsledkokch hospodárskej súťaže pre prístup k budúcim a potenciálnym zdrojom, rastie aj zvýšené očakávanie v kontexte z ich výskumu. Pokiaľ ide o prieskum prírodných zdrojov Arktídy je sprevádzaný rastúcimi nákladmi na ekologický a ľudský potenciál. Kľúčovou úlohou sa tak zdá byť zladenie hospodárskej činnosti a integrity prostredia.