Účtovné a daňové odpisy - Jakubíková, Hana
Účtovné odpisy sú účtovné prevody, ktoré nemajú peňažný charakter. Ide o účtovnú operáciu, ktorá je výsledkovo účinná a súvzťažne sa účtuje na príslušný súvahový účet. Výsledková a súvahová položka sa vzájomne kompenzujú z hľadiska dopadu na zmenu peňažných prostriedkov v účtovnej jednotke územnej samosprávy. Účtovné odpisy sú jednou zložkou odčerpateľných zdrojov ÚJ.