Identification of the functionality level of day surgery in Slovakia - Šoltés, Marek
Systém jednodňovej chirurgie na Slovensku sa využíva už niekoľko rokov, ale komplexná analýza jeho funkčnosti dosiaľ nebola zrealizovaná. Na zhodnotenie súčasného stavu bola vytvorená expertná skupina, ktorá identifikovala silné a slabé stránky, príležitosti a hrozby (SWOT), umožňujúce konštrukciu viac¬úrovňovej SWOT analýzy na zhodnotenie stupňa funkčnosti/viacfunkčnosti systému. Celková hodnota slabých stránok (W = 4,9176) prevažovala nad celkovou hodnotou silných stránok (S = 4,7929), pričom ceková hodnota príležitostí (B = 108) prevažovala nad celkovou hodnotou hrozieb (R = 71). Systém jednodňovej chirurgie môžeme zhodnotiť ako funkčný, ale jeho jednotlivé komponenty nie sú správne nastavené. Základnými bariérami jej rozvoja sú finančné prekážky, sprevádzajúce demotivujúcou úhradovou politikou, pričom sú nevyhnutné ďalšie investície do nedostatočnej a citlivej infraštruktúry.