Postavenie Ruskej federácie v globálnej ekonomike - Nerečová, Daniela
Začiatkom roku 2000 Ruská federácia využívala len časť ekonomického potenciálu v porovnaní so ZSSR a Ruskou federáciou v roku 1990. Viditeľne sa zhoršili zahraničnoobchodné vzťahy s mnohými krajinami (hlavne SNŠ), Rusko prakticky prestalo hrať akúkoľvek dôležitú úlohu v medzinárodných vzťahoch. No za posledné desaťročie (v období 2000 - 2012) sa situácia začala zlepšovať, politické a ekonomické pozície sa upevnili. Zvýšil sa objem produkcie, importu, exportu i príjmy obyvateľstva.