Globálna finančná kríza v retrospektíve - Dziurová, Valéria, 1986-
Zhodnotenie postupného prehodnocovania charakteru krízy od finančnej až po krízu systémovej povahy. Príčiny krízy uvádzajú ekonómovia ako vysokú zadlženosť ekonomických subjektov, nízke úrokové sadzby v rokoch pred krízou, vysokú likviditu, bublinu na trhu nehnuteľností, nedostatočnú reguláciu, rast objemu derivátov, či globálne nerovnováhy v platobných bilanciách.