Bankám hrozí v souvislosti s praním špinavých peněz milionové pokuty i trestní odpovědnost - Januš, Jan
Možno najdôležitejší predpis týkajúci sa prania špinavých peňazí. Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2005/60 ES opatrenia proti zneužitiu finančného systému k praniu peňazí a financovania terorizmu. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 1889/2005, o kontrole paňažnej hotovosti a nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 1781/2006, informácie o platcoch prevodov peňažných prostriedkov.