Spoločensky zodpovedné podnikanie prostredníctvom retroinovácií - Loučanová, Erika
Problematika retro-inovácií, ako fenoménu, ich vlastnosti, príčiny a dôsledky pre spoločensky zodpovedné podnikanie (CSR). CSR je proces s cieľom podporovať pozitívny vplyv prostredníctvom svojich činností na životné prostredie, spotrebiteľov, zamestnancov, podniky, a všetkých ostatných stakeholderov. Zrýchlené tempo technologických a sociálnych zmien spôsobuje ľuďom stres. Tento sociálny problém je príznakom „future šoku“. A preto na pozadí tzv. „podnikania dát“ a zrýchľujúceho sa tempa na trhu sú tendencie k tvorbe retro-inovácií. Nové tovary a služby sú navrhované tak, aby nás spájali so spôsobmi z minulosti, ktoré sú nostalgické, interaktívne a environmentálne. To vedie k jedinečnému druhu inovácie – nových technológií, nových produktov alebo skúseností. CSR prostredníctvom retro-inovácií podporuje pozitívny vplyv na činnosti predovšetkým voči zákazníkom, zamestnancom, komunite a tým eliminuje „future šok“.