Absolútna a podmienená beta konvergencia ekonomickej výkonnosti v EÚ - Catrina, Stefan
Kladný rozdiel medzi priemerným hospodárskym rastom EÚ (EÚ-28) a rastom pôvodných krajín EÚ (EÚ-15) naznačuje, že nové členské krajiny, t. j. menej bohaté krajiny dobiehali bohatšie krajiny a v EÚ sme mohli sledovať proces tzv. beta konvergencie. Hodnotenie vývoja pozorovaného procesu dobiehania v čase a kvantifikácia vplyvu hlavných faktorov, ktoré tento proces formovali. Úloha vonkajších faktorov konkurencieschopnosti a zahraničných investícií.