Úverový cyklus - Beka, Ján
Medzi menovými premennými a veličinami z reálnej ekonomiky existuje určitý vzťah. Menový agregát M1 je predstihový indikátor pre rast hospodárstva, zatiaľ čo úvery súkromnému sektoru zaostávajú za rastom ekonomickej aktivity v prípade Slovenska o dva až tri štvrťroky. Úvery nefinančným spoločnostiam majú svoj cyklus, keď boli identifikované tri body obratu. Lokálne maximá sa vždy zhodovali s obdobím recesie a odraz od miním zaostával za koncom recesie o niekoľko štvrťrokov. Od posledného minima však nedošlo k výraznejšiemu oživeniu úverovej aktivity. Dôležitú úlohu tu ale mohli zohrať iné faktory, ako napr. prebiehajúce hodnotenie kvality bilancií bánk a pretrvávajúca neistota.