Kultúrna identita ako zdroj politickej suverenity členských štátov Európskej únie - Krkošková, Zuzana
Vybrané dôvody a možný dôsledok aktuálnej tendencie členských štátov Európskej únie k ochrane ich kultúrnej identity v kontexte neustále sa prehlbujúcej integrácie Európskej únie spojenej s harmonizáciou v niekoľkých oblastiach okrem kultúrnej. Analýza postavenia národnej identity členských štátov v procese integrácie, ich etnická, kultúrna a jazyková diverzita a pozícia Európskej únie vzhľadom na postavenie a práva minorít v členských štátoch. Rekognoskácia pojmu etnocentrizmu z teoretického aj praktického hľadiska.