Spoznajte svojho klienta - Gašparovič, Matej
Nákupné reťazce u nás objavili fenomén vernostných kariet pred pätnástimi rokmi. Predajcovia nimi chcú odmeňovať verných zákazníkov a motivovať ich k ďalšiemu nákupu. Zároveň slúžia ako zdroj informácií o klientoch pre cielené marketingové aktivity. Na základe databáz o klientoch sa dajú analyzovať životné preferencie kupujúcich, a tým aj cielene pracovať s nákupnými návykmi zákazníkov.