Patent jako jedna ze složek nehmotných aktiv vyskytující se v transformačním procesu výrobních společností na Slovensku - Gubová, Klaudia, 1986-
Úspešná patentová činnosť podnikov prispieva k rozvoju kvality od zvýšeniu kvality výrobkov, cez uspokojenie požiadaviek zákazníkov, zvýšenie konkurencieschopnosti podniku až po spokojnosť samotného výrobcu ako podnikateľského subjektu na trhu. Patentová činnosť nie je podstatná iba v podnikovej sfére, ale taktiež i v školskej. Patentová činnosť v školskej sfére je na nízkej úrovni, čo je zapríčinené tak podfinancovaním školského sektora ako i celej vedecko-výskumnej oblasti v Slovenskej republike. Podiel zložiek nehmotných aktív používaných v transformačnom procese (know-how, licencie, dizajn, patenty, goodwill). Podiel počtu patentov podľa odvetvia z prieskumnej vzorky.