Kvantifikácia medziregionálnych disparít v ekologickom poľnohospodárstve - Marcinčáková, Daniela
Článok pomocou vybraných ukazovateľov výkonnosti ekologického poľnohospodárstva (výmera pôdy a počet producentov v režime ekologického poľnohospodárstva) analyzuje vývojové tendencie ekologického poľnohospodárstva vo svete a v Európe. Na celosvetovej úrovni definuje postavenie ekologického poľnohospodárstva na jednotlivých kontinentoch sveta s prihliadnutím na vybrané krajiny Európskeho kontinentu. Pomocou vybraných ukazovateľov definuje a analyzuje regionálne disparity v rámci ekologického poľnohospodárstva. Regionálne disparity klasifikuje pomocou vybraných štatistických ukazovateľov – aritmetický priemer, štandardná odchýlka, rozptyl variačný koeficient a relatívny rozsah dátového súboru.